Tıp ve Erasmus

Erasmus şüphesiz üniversite öğrencilerinin değişim programlarından en önemlisi. Bu yüzden, bu yazıda da tıp öğrencilerinin bu değişim programına nasıl dahil olabileceğinden ve dahil olduklarında onları nasıl bir süreç beklediğini anlattık. Umarım aklınızdaki soru işaretlerini gidermiş oluruz.

Yazarlar: Elif Özlem Güney

12.04.2024

Çocuk Hakları Günü, Sağlığa Eşit Erişim Hakkı ve SMA

20 Kasım her yıl Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmakta, biz de çocuklarla ilgili 4 proje çekirdeği olarak bugünün tarihteki yerini ve önemini hatırlatmak, güncel bir konu olan SMA hastalığı üzerinden Sağlığa Eşit Erişim Hakkı’ndan bahsetmek istedik. Bir gün tüm çocukların eşit haklara sahip olabilmesi dileğiyle 💚

Yazarlar: Seni Unutmadık adına: Elif Gürkan ÇEREZ adına: Esma Şimşek, Emine Sarıkaya Ayırıcı Tanı adına: Nilüfer Tek Oyuncak Ayı adına: Melike Kiriş

20.11.2023

Cinsiyet Temelsiz Ebeveynlik Kitapçığı

Herkese merhaba ❤️ MEDISEP ‘Gender-Neutral’ Ebeveynlik Çalışma Grubu olarak hazırladığımız “Cinsiyet Temelsiz Ebeveynlik Kitapçığını” sizlerle paylaşmak istiyoruz 🥳

Uzun araştırmalarımız sonucu ortaya çıkan bu kitapçıkta, günümüzde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan “gender-neutral” yetiştirme tarzını ele alıp, atanmış cinsiyetler ve cinsiyet stereotiplerine bağlı kalmadan çocuk yetiştirmenin nasıl faydaları olabileceğini, çocukların zihninde cinsiyet kalıplarının ne zaman ve nasıl oluştuğunu, bizim bunların sağlıklı gelişiminde nasıl yer alabileceğimizi anlattık.

Yazarlar: Ebru Tanık, İpek Ebru Karataş, İrem Uğurlu, Yahya Bartu Demir, Zeynel Abidin Oymak

22.09.2023

Aşı Karşıtı Bireyler ile Doğru İletişim Kurmak

Aşı karşıtlığı aşıların ilk icat edildiği zamandan beri süregelen bir halk sağlığı sorunudur. Bu hareket maalesef son yıllarda daha da büyüyerek sürü bağışıklığını etkiler hale gelmiştir. Içinde bulunduğumuz pandemi koşulları bu durumu daha da önemli ve acil kılmaktadır. Bu yazımızda sağlık çalışanları olarak aşı karşıtı bireyler ile nasıl konuşmamız gerektiğini ve onları aşılanmaya nasıl ikna edebileceğimizi inceleyeceğiz.

Yazarlar: Aşı Karşıtlığı ÇG Adına: Izzah Elif Zamir Khan

6.6.2023

Bahar Bayramları

Bahar en güzel mevsim değil midir sizce de? Bahara elveda edip yaz aylarına hazırlandığımız bu dönemde, KETÇAP ekibi olarak baharın gelişinin dünyanın çeşitli ülkelerinde nasıl kutlandığını ve bu mevsimin farklı kültürlerde ne anlam ifade ettiğini merak ettik ve sizin için derledik. Gelin birlikte dünyanın en renkli, en canlı festivallerini tanıyalım!

Yazarlar: KETÇAP çekirdek ekibinden Begüm BARAN, Azra Melis ATICI, Mehmet ALGINKILINÇ

22.05.2023

İskandinav Kültürü

KETÇAP’tan herkese merhaba! Siz de bizim gibi filmlere ve dizilere sıkça konu olan İskandinav Kültürüne merak duyanlardan mısınız? Eğer cevabınız evet ise bu yazımız tam size göre! Hadi geli birlikte soğuk İskandinav topraklarına doğru bir yolculuğa çıkalm.

Yazarlar: KETÇAP Çekirdek Ekibinden Ayşem Kuş, Berke Gündoğdu, Kaan Ötken ve Rana Sarı

7.03.2024

Japon Çay Seromonisi

Japonya'da çay, sıcak bir içecekten daha fazlasıdır: kültür içinde çok fazla anlamı olan çok önemli bir ritüeldir. Japon Çay seremonisi ilham aldığı Zen Budizmiyle beraber sanatsal ve felsefi değerler kazanarak saflığı, huzuru, saygıyı ve uyumu temsil eder hale gelmiştir. Öğrenmeye ve yaşamaya değer! Siz ne dersiniz? Gelin aynı bizim gibi Japonlar için de vazgeçilmez olan çay içme kültürünün ve seremonisinin detaylarını bu yazımızda birlikte keşfedelim!

Yazarlar: KETÇAP Çekirdek Ekibi’nden Dilay Biçer ve Rana Nüve Yılmaz.

14.02.2024

Empati Kuruyoruz: Visual Snow

Visual Snow dünyada birçok insanın sahip olduğu bir görme hastalığıdır. Ancak hala insanlar ve hekimler arasında yaygın olarak bilinmemektedir. Sizler de bu hastalığın ne olduğunu öğrenmek ve hastalığa sahip arkadaşımızın ağzından deneyimlerini okumak istiyorsanız bu yazımız tam size göre.

Yazarlar: Sosyal Farkındalık Çekirdek Ekibinden İpek Ebru Karataş, Kaan Ötken, Azra Melis Atıcı, Efe Erkurt

23.01.2024

KETÇAP'ın Mutfağı: Bölüm 3

Üçüncü bölümüyle KETÇAP'ın Mutfağı bu yıl için son buluyor. Üçüncü bölümde bizleri "Dört Malzemeli Dört Dörtlük Kek: Nemesis” ile Mehmet Algınkılınç, “Ton Balıklı Kanepe” ile Deniz Naz Eser, “Tiramisu Pralin” ile Kipeta İrem Ergen, “Haşlamış İçli Köfte” ile Ege Bozdağ karşılıyor. Bu yazımızı okuduktan sonra önceki iki bölüme de göz atmayı ve tarifleri puanlayarak MEDIzin'de yayımlanacak olan tarifin belirlenmesine katkı sağlamayı sakın unutmayın. Değerlendirme formunu doldurmak için son gün 26 Ocak 2020 Salı. İyi okumalar, afiyet olsun!

16.01.2024

KETÇAP'ın Mutfağı: Bölüm 2

KETÇAP'ın Mutfağı ikinci bölümüyle karşınızda! Bu bölümde yine birbirinden iddialı tarifler yer alıyor. “Red Velvet Pasta” ile Alparslan Çet, “Altın Günlerinin Yeni Starı Elmalı Çıtır” ile Mehmet Algınkılınç, “Hindistan Cevizli Pasta” ile Beyza Doğan, “Muzlu Çikolatalı Milföy Tatlısı” ile Beyza Gül; bu bölümümüzün konukları. Tariflere göz attıktan sonra değerlendirme formuyla onlara puan vermeyi ve fırsat bulursanız tarifleri evde denemeyi unutmayın. Yarın yayımlanacak son ve üçüncü bölümümüzde görüşmek dileğiyle!

15.01.2024

KETÇAP'ın Mutfağı: Bölüm 1

Gelenekselleştirmek için her yıl bir adım daha attığımız tarif yarışmamız "KETÇAP'ın Mutfağı" başladı! Yayımlanan ilk bölümümüzde “Next Level Patates Kızartması: Latke” ile İzzah Elif Zamir Khan, “Üçüzler Makarnası” ile Azra Melis Atıcı, “Çikolatalı Cevizli Baklava” ile Yusuf Seran Doğmuş, “Basit ama Şık: Karadut Soslu Tart Pasta” ile Rana Nüve Yılmaz yer alıyor. Tariflere göz atmayı, fırsat bulursanız denemeyi ve tabii ki 26 Ocak 2020 saat 23.59'a kadar değerlendirme formunda puanlamayı sakın unutmayın. İkinci bölümde görüşmek üzere!

14.01.2024

1 Aralık’ta “panik” perdesini aralamak

Günün sonunda hem tıbbi hem de toplumsal bir meseleye dönüşen HIV, her iki düzlem ve bağlamda da HIV’le yaşayanların aleyhine işleyecek bir düzeneğe hapsediliyor. HIV’le yaşadığını paylaşmak istemeyen insanların bilgileri mahremiyet hakkı pahasına paylaşılıyor; HIV’le yaşadığını söylemek, HIV’le yaşamaya dair damgalama perdesini aralamak isteyenlere ise sessizlik reva görülüyor.

8.12.2023

Yazar: Yıldız Tar

Kadın Hakları- Doğru Bilinen Yanlışlar

5 Aralık Kadın Hakları Günü için İnsan Hakları ve Barış Çekirdek Ekibi olarak farkındalık oluşturma amacıyla bir anket yaptık. Katılımcıların kadın hakları ve hak ihlalleri konusunda kendisini ölçebileceği bu anketimizde en çok yanlış işaretlenen sorulara gelin birlikte bir kez daha bakalım!

5.12.2023

Yazarlar: Tuğçe Eren

Empati Kuruyoruz: Bulimia Nervoza

Toplumda özellikle gençler arasında yaygın bir yeme bozukluğu olan Bulimia Nervoza hakkında bilgi edinmek, geçmişte bu tanıyı almış birinin yaşadıkları, önerileri ve tedavi sürecini merak ediyor ve bu bozukluğa sahip olan insanları daha iyi anlamak istiyorsanız bu yazımız tam size göre.

2.12.2023

Yazarlar: Sosyal Farkındalık Çekirdek Ekibi

Değişimi Tanıyalım

Benim hayalim yurt dışında çalışmak. Benim hayalim bir sürü insan tanımak. Benim hayalim kendimi geliştirmek. Benim hayalim dünyanın dört bir tarafından dostlar edinmek. Eğer sizin de böyle hayalleriniz varsa doğru yerdesiniz!

19.10.2023

Yazarlar: İhsaniye Elif Gönül, Mustafa Kağan Köksal ve Zeynep Sude Uzun

Projelerimizi Tanıyalım

İşaret dili öğrenmek ister misin? Peki görme engelli bireylerin kullanımı için kitaplar seslendirmek? Yemekler üzerinden farklı kültürler tanımak ya da hastanemizde yatan çocuklarla oyun oynamak? Çocuk istismarını nasıl ayırt edebileceğini ve nasıl durduracağını öğrenmek istersin belki de…Merak etme, MEDISEP’te herkese göre bir proje var! MEDISEP Projeler ekibi olarak biz, farklı farklı amaçlara ulaşmak için hep birlikte çalışan kocaman bir aileyiz ve seni aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz! Projelerimizi tanıyabilmen ve kendine uygun olanları seçebilmen için bu blog yazısını hazırladık. İyi okumalar dileriz!

14.10.2023

Yazarlar: Proje Koordinatörlerimiz



Tıp Eğitimi Temamızı Tanıyalım!

Kendi eğitiminde söz sahibi olmak isteyen, Tıp Eğitimi temasını ve neler yaptığımızı merak edenler için kısa bir yazı.

11.10.2023

Yazar: Elif Begüm Baran

Sosyal Farkındalık Temamızı Tanıyalım

Kendimizin ve çevremizin farkındalığını arttırmada ve önyargıları kırmada bize katılmak ister misiniz ?

10.10.2023

Yazar: Ayşem Kuş



Cinsel Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet Temamızı Tanıyalım!

Cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet teması hangi konularda çalışır ve insanlara neler kazandırır gibi sorularının cevapları için seni bu yazıyı okumaya davet ediyorum.

09.10.2023

Yazar: Berke Gündoğdu

Halk Sağlığı Teması

Aşı karşıtlığı, ruh sağlığı, madde bağımlılığı ve bulaşıcı hastalıklar gibi konular ilginizi çekiyorsa bu yazımız tam size göre.

8.10.2023

Yazar: Murat Özkan



İnsan Hakları ve Barış Temamızı Tanıyalım!

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim...”

07.10.2023

Yazar: Tuğçe Eren

Tıp Etiği Teması

Tıp Etiği’nin ikilemlerle dolu, karmaşık ama bir o kadar da zevkli dünyasına hoş geldiniz!

6.10.2023

Yazar: Kemal Faruk Temel ve Izzah Elif Zamir Khan



Sağlık Politikaları Temamızı Tanıyalım!

Sağlık Politikaları temamızla ilgili detaylı bilgi almak için tema sorumlumuz Lara Onbaşı tarafından hazırlanan yazıyı okuyabilirsiniz.

05.10.2023

Yazar: Lara Onbaşı

HIV'in Psikoloji Üzerine Etkileri

Psk. Eren Fıçıcı'nın kaleme aldığı yazımızı incelemek için tıklayınız. Keyifli okumalar.

21.08.2023

Yazar: Psk. Eren Fıçıcı



MEDISEP'te Editör Kuşağı: MEDIzin

Bilimsel, kültürel ve edebî içerikleri bir araya getiren geniş içerikli dergimiz MEDIzin hakkında merak ettiklerinize, 2. sayıya nasıl katkıda bulunabileceğiniz hakkında bilgilere ve dergi editör ekibi olarak katkılarda dikkate aldığımız özelliklere ulaşabileceğiniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

13.08.2023

Yazarlar: Burcu Genç, Berke Gündoğdu, Melike Zengin

SON DÖNEMLERİN EN POPÜLER BESLENME ÇEŞİTLERİ

Sürekli değişen, gelişen dünyamızda beslenme şekilleri de değişiyor ve eski beslenme tarzlarının yanında farklı amaç ve ilkelerle oluşmuş birçok yeni beslenme tarzıyla tanışıyoruz. Bu beslenme tarzları neler? Neden ve nasıl ortaya çıktılar? Bu beslenme tarzlarını uygularken nelere dikkat etmeliyiz ve temel prensipleri neler? gibi soruların cevabını bulacağınız ve bahsettiğimiz beslenme çeşitlerine özel tariflerimizi içeren yazımızla karşınızdayız.

11.08.2023

Yazarlar: KETÇAP çekirdek ekibinden Yaren Kaya, Kaan Ötken, Ayşem Kuş, Büşra Şenkaya ve Begüm Baran



İnsan Klonlama Güvenilir Mi?

İnsan klonlama konusunu çeşitli başlıklarla ele alınan yazımızı inceleyebilirsiniz.

06.08.2023

Yazar: Gunay Huseynova

Engelli Bireylerin Sağlık Hizmetlerine Erişimi ve Yaşanılan Sorunlar

Bu yazıda engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimlerinde yaşanılan sorunlar farklı başlıklar altında detaylı olarak incelenmiştir. İyi okumalar...

29.07.2023

Yazar: Muhammed Metin - Engelli Hakları Savunucusu



Tıp Etiği Ormanında Bir Sedir Ağacı: Yehova’nın Şahitleri

Gelişen teknolojiye bağlı olarak tıp etiğinin gölgelenmesi gibi bir risk doğmuş, hasta hakları ve tıbbın sınırının ne olduğu ile ilgili farklı fikirler ortaya çıkmıştır. Bu yazıda hem tarihi hem de tıp etiği açısından önem arz eden Yehova'nın Şahitlerini sizlere tanıtmak ve onlara ideal yaklaşımın nasıl olması gerektiğini kendi fikrim çerçevesinde aktarmak istiyorum.

16.07.2023

Yazar: Emir Mert

Pandeminin Kısa Tarihi

Pandemi; dünyada birden fazla ülkede veya kıtada etkili olup yayılım gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. Eski Yunanca’da pan(tüm) ve demos(insanlar) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

Şu an tüm dünyada etkili olan COVID-19 pandemisi bizim ülkemizi de 11 Mart 2020 tarihinden itibaren etkisi altına aldı. Önceden belgesellerde,filmlerde veya kitaplarda deneyimlediğimiz pandemiyi artık birebir yaşıyoruz ve bu süreç bittiğinde bizlerde bırakacağı izin ne boyutta olacağı merak konusu.

Gelin bu yazıyla birlikte tarihte COVID-19 pandemisinden çok daha fazla etki bırakan iki pandemiyi inceleyelim ve her bakımdan bizde yarattığı etkilerin sadece bizim yaşamadığımızı bir de bu açıdan ele alalım.

26.06.2023

Yazar: Türkan Şahan - Kahramanmaraş Sütçü İmam TÖB/LORA



Sosyal Mesafelendirme Neden Bize Tuhaf Hissettiriyor?

Şu anda dünyanın her yerinde milyonlarca insan COVID-19 un yayılmasını bir ölçüde engelleyebilmek için sosyal mesafelendirme kuralına dikkat ediyor. Bazı insanlar gezegendeki diğer insanlardan 2 metre uzaklıkta kalmaya çalışıyor. Bazıları için, özellikle içe dönük insanlar için bu yeni tip mesafe koruma gerekliliği çok farklı hissettirmeyebilir. Fakat birçok insan için bu doğal olmayan ve rahatsızlık verici davranış biçimlerinin zorlanması dolayısıyla kaygı durumunun artması durumuna geliyor. Peki neden bu durum bu insanlara tuhaf hissettiriyor? Cevap milyonlarca yıllık biyolojik ve kültürel evrimimizle ilgili aslında. Haydi hep birlikte bu soruya evrimsel yönden bakıp detaylandıracağımız, sosyal açıdan ele alacağımız bu içeriği sosyal ve fiziksel mesafelerimizin alışık olmadığımız derece arttığı bu dönemde irdeleyelim, bakalım geçmişimizden bugüne neler taşımışız?

12.06.2023

Yazar: Dilda Donbaloğlu - Çukurova TÖB/LOME

Asıl Salgın Irkçılık

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda 2020 yılı yaşanılan felaketler, salgınlar ve krizlerle daha ilk 6 ayından diğer yıllardan ayrıldı. İçinde bulunduğumuz yılın son sansasyonel vakası ise Amerika Birleşik Devletinde hala süregelen protestolar. 25 Mayıs Pazartesi günü sahte parayla alışveriş yapmak istediği gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen 46 yaşındaki George Floyd bu esnada polis tarafından yere yatırılıp boğazının polis diziyle sıkıştırılması sonucu hayatını kaybetti. Ve olayların fitili ateşlenmiş oldu.

Dünya tüm insanlığı etkisi altına alan korona virüsüyle uğraşırken Amerika’da daha tehlikeli bir belayla ırkçılıkla yine yeniden savaş veriyor. Amerika tarihinde birçok kez verdiği bu savaşta bakalım bu defa istenilen noktaya ne kadar yaklaşabilecek? Olaylara ışık tutup bu büyük tepkiyi anlayabilmek için tarihin tozlu sayfalarını da biraz karıştırmak gerekecektir.

08.06.2023

Yazarlar: Mustafa Kaan Duyğu, Furkan Daler



"Irkçılık" Kavramına Genel Yaklaşım

Irkçılık kavramını anlayıp üzerine tartışmak için önce „ırk“ sözcüğünü ve kökenini özümsememiz gerekir. Türk Dil Kurumu’na göre “Kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu“ diye tanımlanmış ırk sözcüğü bu basit tanımından çok daha fazla ağırlık ve anlam taşımaktadır. Dünyanın pek çok yerinde bireylerin doğdukları andan itibaren onlara yapıştırılan etiketlerden biri olup hayatları boyunca olumlu veya olumsuz şekilde onları etkileyecek bir parçalarıdır. Kişinin kendisi hakkında değiştiremediği, değiştirmeyi istemesinin bile toplumun başarısızlığının bir göstergesi olan bir kimlik özelliğidir. Irkçılık genel olarak çeşitli insan ırkları arasındaki biyolojik farklılıkların kültürel veya bireysel meseleleri de tayin etmesi gerektiğine ve doğal sebeplerle bir ırkın (çoğunlukla kendi ırkının) diğerlerinden üstün olduğuna ve diğerlerine hükmetmeye hakkı olduğuna duyulan inanç veya bu değerleri kabul eden doktrindir. [1] “Irkçı” ise bu düşünceyi benimsemiş bireylere verilen sıfattır.

06.06.2023

Yazar: Mehmet Kamil Göktaş - İnsan Hakları ve Barış Tema Sorumlusu

Gezegensel Sağlık Diyeti Nedir?

Bu yazıda farklı gıdaların insan sağlığı üzerinde farklı etkileri olabileceği gibi, çevre üzerinde de farklı etkileri vardır diye yola çıkan “Gezegensel Sağlık Diyeti”, yüksek oranda sebze, meyve, baklagil ve kuruyemiş tüketmenizi destekleyen, odağına hem kişinin, hem de gezegenin sağlığını alan, sürdürülebilir yaşama hizmet eden ve böylece gezegeni korumayı amaçlayan, oldukça esnek bir yeme planı. Hem insanları hem de gezegeni besleyebileceğine inananılan Gezegensel Sağlık Diyetini gelin hep beraber inceleyelim.

03.06.2023

Yazarlar: KETÇAP çekirdek ekibinden Ünzile Erturan, Çağla Demiral, Mert Can Güneş, Hakan Emre Mahmutoğlu



HIV ile Yaşayan Kişiler Açısından Mahremiyet Hakkının Hukuki Değerlendirmesi

Bu yazıda mahremiyet hakkına hukuk çerçevesinden bakacak, HIV ile yaşayan kişiler açısından bu hakkın önemine vurgu yapacağız.

29.05.2023

Yazar: Av. Şeyma Nur Topaloğlu - Pozitif Yaşam Derneği Ankara Destek Merkezi Hukuk Danışmanı

Yemek & Kültür

Yemek yemek, yaşamımızı sürdürmek için zorunludur. Ancak yemeklere sadece bu açıdan bakmak çok büyük bir haksızlık olacaktır. Yıllar boyu bu eylem kültürle paralel bir biçimde evrimleşmiştir. Yapılan yemekler o kültürün geçmişini ve bugününü özetler. Kültürü oluşturan ögelerin neredeyse hepsi yemekleri de öyle ya da böyle etkilemiştir. Yemeklerini daha yağlı tercih eden topluluklar bir süre sonra; daha yeşil tercih edenlerle aynı sözcükleri mi kullandılar, şarkılarında aynı yemeklerden mi bahsettiler?

Yemeklerimiz ve yeme düzenlerimiz, hayat tarzımızı ve pek tabii etkiliyor. Hatta değerlerimizi de. Bu yazıda KETÇAP olarak sizlerle birlikte yemek ve kültür ilişkisine bir göz atalım istedik.

26.05.2023

Yazarlar: KETÇAP Çekirdek Ekibi'nden Birkan Kök, Deniz Naz Eser, Ege Bozdağ ve Kaan Özmen

Engellilik, Kavramsal Boyut, Toplumsal Yansıma…

Bu yazıda engellilik, engellilik modelleri/bakış açıları ve engelliliğin toplumsal yansımasını ele alarak günümüzde engelli camiası tarafından sıklıkla benimsenen modeli nedenleri ile birlikte ele almaya çalışacağım.

13.05.2023

Yazar: Muhammed Metin - Engelli Hakları Savunucusu

Nitelikli Kahveye Giriş

Gündelik yaşamımızda en çok tükettiğimiz kahve konusu aslında bir derya deniz. Özellikle son yıllarda menülerde ve kafelerde gördüğümüz çok farklı, belki kafa karıştırıcı terimler ortaya çıkmakta. Bunlardan ikisi de “nitelikli kahve” ve “üçüncü dalga” kavramları. Çok farklı ekipman çeşitleri kahve isimleri en başta anlaması zor ve göz korkutucu gelebilir ve kahveden alacağımız zevke gölge düşürebilir. Konu kahve olunca nereden başlayacağını bilemeyenleriniz için giriş niteliğindeki bu yazıyı hazırladık. Herkese iyi okumalar...

08.05.2023

Yazar: Elif Karakütük

Aşı, Aşı Kararsızlığı ve Reddi

Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinler etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere denir ve vücutta savunma mekanizmasını uyararak antikor oluşumunu sağlarlar. Aşının bireysel ve toplumsal bağışıklığa katkısı yadsınamaz boyuttadır.Fakat günümüzde aşı kararsızlığı ve reddi konuları oldukça gündemdedir. Bu durum ,bireysel ve toplumsal bağışıklığı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir. Bu kapsamda aşı ile bağışıklama büyük önem arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da çözüme kavuşturmayı planladığı 10 küresel sağlık sorunun başında “aşı karşıtlığı” na yer vermiştir. Dünya Sağlık Örgütü, Nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası'nı "Beraberce Korunalım: Aşılar işe yarıyor!" sloganıyla işlemiştir. Amaçları; çocukların, toplumların ve dünyanın sağlığı için aşıların değerini göstermek, aşılanarak bağışıklamanın arttırılması gerektiğini vurgulamak, rutin aşılamanın güçlü sağlık sistemlerinin temeli olduğunu göstermektir.

24.04.2023

Yazar: İrem Sibel Sipahi , Ayırıcı Tanı :Çocuk İhmali ve İstismarı Proje Sorumlusu

7 Nisan 2020-Dünya Sağlık Günü

Evrensel sağlık kapsamı, anne ve çocuk sağlığı, zihinsel sağlık, acil durumlarda müdahale, hasta güvenliği, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ilgili ulusal ve küresel hedeflere ulaşmada insan merkezli bakım hayati önem taşımaktadır. Bununla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiş ve her yıl 7 Nisan dünyada “Sağlık Günü” olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da “Sağlık Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili güncel bir konu seçilir ve gündeme taşınarak çözüm yolları ve önerileriyle birlikte konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu senenin teması: Hemşireler ve ebeler.

07.04.2024

Yazarlar: Halk Sağlığı Çekirdek Ekibi

Ketçap’ın Mutfağı: Bölüm 3

“KETÇAP’ın Mutfağı”nın üçüncü bölümünü sizlere sunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz günlerde sizlerin hem güzel lezzetlerle tanışması için hem de tarifleri evlerinizde uygularken eğlenmeniz ve özel tariflerinizden başkalarının da yararlanabilmesi için bir form açtık ve sizlerden bu form aracılığıyla bizlere tariflerinizi göndermenizi istedik. Bu tarifler üzerine bir yarışma düzenliyoruz ve her KETÇAP’ın Mutfağı bölümüne o bölümdeki tarifleri değerlendirmeniz için bir form bırakıyoruz. Bu formlar sayesinde tarifler sizler tarafından değerlendirilmiş olacak ve kazanan tarif MEDISEP Bülten’de yer alacak.

Tarifleri topladığımız formumuz 7 Nisan 23.59’a kadar açık, tariflerinizi hala gönderip bir KETÇAP’ın Mutfağı bölümünde yer alabilir, hatta yarışmayı kazanıp bültende yer alabilirsiniz!

Bu bölümdeki tariflerimiz; Dr. Oetken’den Brownie, Cupcake, Pratik Tiramisu ve Mousse.

06.04.2024

Yazar: Begüm Baran

Ketçap'ın Mutfağı: Bölüm 2

“KETÇAP’ın Mutfağı”nın ikinci bölümünü sizlere sunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz günlerde sizlerin hem güzel lezzetlerle tanışması için hem de tarifleri evlerinizde uygularken eğlenmeniz ve özel tariflerinizden başkalarının da yararlanabilmesi için bir form açtık ve sizlerden bu form aracılığıyla bizlere tariflerinizi göndermenizi istedik. Bu tarifler üzerine bir yarışma düzenliyoruz ve her KETÇAP’ın Mutfağı bölümüne o bölümdeki tarifleri değerlendirmeniz için bir form bırakıyoruz. Bu formlar sayesinde tarifler sizler tarafından değerlendirilmiş olacak ve kazanan tarif MEDISEP Bülten’de yer alacak.

Tarifleri topladığımız formumuz 7 Nisan 23.59’a kadar açık, tariflerinizi hala gönderip bir KETÇAP’ın Mutfağı bölümünde yer alabilir, hatta yarışmayı kazanıp bültende yer alabilirsiniz!

Bu bölümdeki tariflerimiz; Vişneli Brownie, Nachos, Enginarlı Pilav, Limonlu Cheesecake ve Galeta Unlu Börek.

05.04.2024

Yazar: Begüm Baran

Ketçap’ın Mutfağı: Bölüm 1

“KETÇAP’ın Mutfağı”nın birinci bölümünü sizlere sunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz günlerde sizlerin hem güzel lezzetlerle tanışması için hem de tarifleri evlerinizde uygularken eğlenmeniz ve özel tariflerinizden başkalarının da yararlanabilmesi için bir form açtık ve sizlerden bu form aracılığıyla bizlere tariflerinizi göndermenizi istedik. Bu tarifler üzerine bir yarışma düzenliyoruz ve her KETÇAP’ın Mutfağı bölümüne o bölümdeki tarifleri değerlendirmeniz için bir form bırakıyoruz. Bu formlar sayesinde tarifler sizler tarafından değerlendirilmiş olacak ve kazanan tarif MEDISEP Bülten’de yer alacak.

Tarifleri topladığımız formumuz 7 Nisan 23.59’a kadar açık, tariflerinizi hala gönderip bir KETÇAP’ın Mutfağı bölümünde yer alabilir, hatta yarışmayı kazanıp bültende yer alabilirsiniz!

Bu bölümdeki tariflerimiz; Karamelli Trileçe, Patatesli Rulo Börek, Sağlıklı Starbucks Kurabiyesi, KFC Biscuit, Islak Kek.

03.04.2024

Yazar: Begüm Baran

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Birleşmiş Milletler 2008 yılında otizme farkındalık yaratmak ve otizm hakkında yaşanan sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla 2 Nisan tarihini tüm dünyada “Dünya Otizm Farkındalık Günü” seçmiştir. Her yıl 2 Nisan tarihinden başlayarak nisan ayı içerisinde otizm hakkında farkındalık çalışmaları yapılır. Biz de sosyal farkındalık teması olarak MEDISEP ailesine hem otizm spektrum bozukluğu konusunda daha fazla bilgi vermek hem de bu konuda bir farkındalık yaratmak istiyoruz.

02.04.2024

Yazarlar: Sosyal Farkındalık Çekirdek Ekibi

Proje Yazımı ve Süreç Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

MEDISEP olarak her zaman projelere ve yeni fikirlere açık bir topluluk olduk. Şuan topluluk bünyesinde aktif olan sekiz tane projemiz var ve bu projeler kendini sürekli yenilemekte, hatta en sonprojemiz geçen aylarda çalışmalara başladı. Topluma faydalı olacağını düşündüğün yeni bir fikrin var ve bunu hayata geçirmek mi istiyorsun? Hedefler, amaçlar ve fikirler sistemli bir şekilde kağıda geçirildiği sürece proje yazımı düşünüldüğünden çok daha rahat bir süreç. Bu yazıyla beraber bu süreci ayrıntılı olarak incelemeyi ve proje yazmak isteyenleri motive etmeyi istiyoruz.

29.03.2024

Yazar: Elif Karakütük