Renklerin Festivali: Holi
Ne Zaman: Mart Ayının İlk Dolunayı Vakti
Nerede: Hindistan ve Nepal
Havaların ısınması, bitkilerin tomurcuklanıp çiçeklenmesi, suların çağlamaya başlamasının müjdecisi olan bahar en güzel nasıl karşılanır? Hintliler bu soruya “baharın kendi renkleriyle” cevabını vermiş olacaklar ki baharın gelişini Holi Festivali, diğer adıyla Renklerin Festivali’ni adına yaraşır bir şekilde kutluyorlar. Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüyor daha sonra ise birbirlerinin vücutlarına atıyorlar. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar ile oluşan bu renk cümbüşü baharla birlikte renklenen doğayı ve yeniden doğuşu temsil ediyor.
İki gün süren bu kısa festivalde unutulmaz ve son derece eğlenceli bir gün yaşarsınız. Festivalin ilk günü yakılan ateşle kötü ruhlardan arınan ve iyiliği kutsayıp yücelten halk, ikinci günü baharı tüm renkleriyle karşılar. Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günü gelmeden önce marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Bu günlerde kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Bu hem insanlara enerji verir hem de onları günler öncesinden festivale hazırlar.
Hayatınıza renk katmak için dünya üzerinde 50’den fazla ülkede kutlanan ama aslen Nepal ve Hindistan’da kutlanan bu coşkulu festivale mutlaka bir gün gidin ve sadece eğlencenin tadına vararak bu kültürel deneyimi yaşayın. Ha unutmadan söyleyelim: Yanınıza en eski tişörtünüzü ve sulu boyalarınızı da almayı unutmayın!
Baharın İlk Müjdecisi: Nevruz Bayramı
Ne Zaman: 21 Mart
Nerede: Anadolu ve Orta Asya
Havanın ısınması, toprağın uyanması, dünyanın yaşayan ve nefes alan bir canlı olduğu düşünüldüğünde ayaklanıp yeniden enerji ile üretmeye başlaması, baharın gelişi… Nevruz Bayramı işte tam olarak bunların habercisi.
Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini kutlamak ve yenilenmek amacıyla kutlanan Nevruz, evlerde genel temizlik ile başlar. Evler temizlenir, halılar ve kilimler yıkanır. Yeni elbiseler ve hediyeler alınır. Bayram için tatlılar yapılır. Nevruz ateşi için yakacak malzeme toplanır. Daha sonra şölen meydanında yakılan ateş ile Nevruz Bayramı tam anlamıyla başlar. Şölen meydanında kötülüklerden arınmak için ateş üzerinden atlanılır, çeşitli oyunlar oynanır. Birlik ve beraberlik içerisinde eğlenilir, baharın ve bereketin gelişini en sevinçli yüzlerle karşılanır. Hazırlanan ikramların dağıtılmasıyla baharın ilk gününde yeniden bir araya gelmenin, yardımlaşmanın, beraber eğlenmenin mutluluğu tüm kalpleri doldurur.
Hangi geleneği, hangi inanışı, hangi ritüeli bünyesinde barındırırsa barındırsın Nevruz en nihayetinde bu dünya üzerinde yaşayan tüm uygarlıkların onu hayatta tutan doğaya saygısını ve minnetini gösterme yöntemidir. Yardımlaşmanın, sevginin, şefkatin bayramıdır. Baharın gelişini hisseden, baharla birlikte yeniden yaşam enerjisi bulan herkesindir
Kaynakça
Gündüz, Ş. (n.d.). Nevruz. İslam Ansiklopedisi. Retrieved February 22, 2021, from https://islamansiklopedisi.org.tr/nevruz
Holi. (n.d.). Wikipedia. Retrieved February 23, 2021, from https://tr.wikipedia.org/wiki/Holi
Nevruz. (n.d.). Wikipedia. Retrieved February 23, 2021, from https://tr.wikipedia.org/wiki/Nevruz
Las Fallas
Ne zaman: 1-19 Mart
Nerede: Valensiya, İspanya
Las Fallas, Valencia dilinde kelimenin tam anlamıyla "ateş" anlamına gelir. Ekinoksları ve gündönümlerini bir şeyleri ateşe vererek kutlayan dünyadaki eşsiz bahar festivallerinden biridir. Saint Joseph onuruna düzenlenir.
Milyonlarca insanın geçit törenine katılmak için sokağa çıktığı festivalde sokaklar müziklerle ve geleneksel kıyafetlerle dolar. Festival gün doğumuna kadar sürer. Hazırlık aşamasında, her mahalle, şehrin etrafında sergilenecek dev, kâğıt hamuru, karton, tahta heykeller (fallas) oluşturmak için aylar harcarlar. Bu heykeller politikayı ve sosyal gelenekleri eleştirmek amacıyla yapılır ve festivalin son gecesinde havai fişeklerin ortasında yakılır. Her yıl, heykellerden biri halk oylamasıyla yok olmaktan kurtulur. Eğer festivale giderseniz otantik yerel mutfağı, özellikle bir fincan çikolata ile balkabağı böreklerini denemelisiniz.
Kiraz Çiçeği Festivali (Hanami)
Ne zaman: Mart sonu - Nisan başı
Nerede: Japonya'nın tamamı
Hanami, kelimenin tam anlamıyla çiçekleri seyretmek anlamına gelir ve kökeni, aristokratların güzel kiraz çiçeklerine bakmaktan zevk aldıkları ve şiirler yazdıkları bin yıldan daha uzun bir süre öncesine dayanır. Baharı karşılayan ve sakura'nın (kiraz çiçekleri için Japonca terim) güzelliğinden mutluluk duyulan bir Japon geleneğidir. Sakuralar, yenilenme zamanını simgeleyen baharın çiçeği olarak kabul edilir. Sakura ağacı kutsal sayıldığından ve Japonya'nın kültürel sembolü olarak kabul edilir. Eskiden insanlar bu ağaçlarda Tanrıların yaşadığına inanıyorlardı ve hanami festivalinin, yılın başlangıcını ve pirincin ekin zamanını belirtmekteydi.
Sakura ağacının altında piknik ve açık hava partileri yapma geleneğinden oluşan Hanami, Kiraz Çiçeği Festivali sırasında da gerçekleşir. Festival satıcıları, bölgesel el sanatları ve özel yiyecekler dahil olmak üzere çeşitli yiyecek ve hediyelik eşyalar satarlar. Ueno Parkı gibi yerlerde geceleri ağaçlar kâğıt fenerlerle aydınlatılarak Yozakura adı verilen romantik bir gelenekle şenliğin devam etmesi sağlanır.
Kaynakça
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hanami
https://web-japan.org/
https://www.westernunion.com/blog/spring-festivals-around-the-world/
https://traveltriangle.com/blog/spring-festivals-around-the-world/
https://www.festivalsherpa.com/10-stunning-festivals-that-celebrate-the-season-of-spring/
Songkran Su Festivali
Ne Zaman: 13-15 Nisan
Nerede: Chiang Mai, Tayland
Songkran Su Festivali, Tayland’ın Yeni Yıl festivalidir. Her yıl 13 Nisan’da başlayıp 15 Nisan’da bitse de kırsal kesimlerde 1 haftaya kadar sürebilen bu festival, adını Sanskritçede "astrolojik geçiş", yani dönüşüm veya değişiklik anlamına gelen "saṃkrānti" kelimesinden alır.
Yeni Yılın başlangıcıyla birlikte iyi şansın geldiğine inanan Taylandlılar, bir önceki yılki kötü şansı temizlemek adına evlerini temizlerler. Ayrıca iyi şansı karşılamak ve kabul etmek için keşişlere ve misafirlerine yemek ikram edilmelidir. Bu yüzden sabahın erken saatlerinde sokakta yürüyen ve insanların ikramların kabul eden keşişleri ellerinde bir kaseyle görebilir, aynı zamanda tapınaklara gidip orada yemek servisi yaparak Yeni Yılı karşılayan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Geleneğe göre, iyi karmayı kabul etmek adına Buda figürleri esanslı sularla temizlenerek saygı ve minnet gösterilir. Bu amaçla Buda figürlerinin bir törenle sokaklarda dolaştırıldığı ve insanların bu heykelleri esanslı sularla temizlediği Songkran Festivali, günümüzde ise geleneksel etkinliklere ek olarak insanların su balonlarıyla, kovalarla birbirini ıslatarak aynı zamanda eğlendiği bir festival haline gelmiştir.
Yeni Yılı ve beraberinde getirdiği güzellikleri karşılamak amacıyla kutlanan bu festival; çok güzel görüntülere sebep olur, aileleri bir araya getirir, temizlik ve berraklık sunar.
Eğer bir Nisan ayında yolunuz Tayland’a düşerse yanınızda bir su tabancası bulundurmayı unutmayın!
KAYNAKÇA
https://tr.wikipedia.org/wiki/Songkran
Tsai, L. M., Sakulsinlapakorn, K., & Council, T. (2016). Exploring tourists’ push and pull travel motivations to participate in Songkran festival in Thailand as a tourist destination: a case of Taiwanese visitors. Journal of Tourism and Hospitality Management, 4(5), 183-197.
Baba Marta Day
Ne Zaman: 1 Mart
Nerede: Bulgaristan
“Mart Nine Günü” anlamına gelen Baba Marta Day, 1 Mart’ta baharın dönüşünü kutlayan oldukça köklü bir gündür ve çeşitli hikayeleri ve gelenekleri vardır. 1 Mart Mart Nine günü, baharın müjdesini kırmızı-beyaz yünden yapılan süsler verir. Kırmızı rengi sağlık ve gücü, beyaz rengi ise uzun ömrü simgeleyen ve Mart’ın sonuna kadar takılan Martenitsa’lar, arkadaşlara, aileye ve yakınlara yıl boyu güç, sağlık, şans vermesi dileğiyle hediye edilir. Ağaçlara, evlere, hayvanlara da takılan Martenitsa’lar geleneğe göre kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınır. Bu gelenek, 2017 Yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmiştir ve hala mart aylarında, Bulgaristan’da baharı müjdeler.
Bulgaristan’ın Mart Ninesi için de birden fazla hikâye vardır. Bunlardan birisinde ise Mart Nine’nin diğer 2 erkek kardeşi olan Ocak ve Şubat’a sürekli surat buruşturan alaycı bir kadın olduğuna ve ancak o güldüğünde güneşin çıktığına inanılır. Bir diğerinde ise 1 Mart gününde Mart Nine bahar öncesi temizliğini yapıyordur ve diğer kışa kadar son kere silkeleyeceği döşeklerini silkelediğinde döşeklerin içindeki kuş tüyleri, aynı Dünya’daki kar yağışı gibi dökülür ve bu da senenin son kar yağışıdır. Bunun gibi birçok hikâye anlatılır Mart Nine hakkında. Hangisi gerçektir hangisi şehir efsanesidir bilemeyiz ama bildiğimiz bir şey var ki o da Bulgaristan’da baharın özel ve anlamlı olduğudur; evlerin ve şehrin kırmızı-beyaza boyandığı, etrafın Martenitsa ile dolduğu bir mevsimdir.
KAYNAKÇA
http://www.abvg.net/Traditions/Marta/Marta.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Martenitsa
https://bnr.bg/tr/post/101429446/cestita-baba-marta-marta-nine-kutlu-olsun
https://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Marta_Day
https://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Marta