Ketçap’ın Mutfağı: Bölüm 2

“KETÇAP’ın Mutfağı”nın ikinci bölümünü sizlere sunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz günlerde sizlerin hem güzel lezzetlerle tanışması için hem de tarifleri evlerinizde uygularken eğlenmeniz ve özel tariflerinizden başkalarının da yararlanabilmesi için bir form açtık ve sizlerden bu form aracılığıyla bizlere tariflerinizi göndermenizi istedik. Bu tarifler üzerine bir yarışma düzenliyoruz ve her KETÇAP’ın Mutfağı bölümüne o bölümdeki tarifleri değerlendirmeniz için bir form bırakıyoruz. Bu formlar sayesinde tarifler sizler tarafından değerlendirilmiş olacak ve kazanan tarif MEDISEP Bülten’de yer alacak.

Tarifleri topladığımız formumuz 7 Nisan 23.59’a kadar açık, tariflerinizi hala gönderip bir KETÇAP’ın Mutfağı bölümünde yer alabilir, hatta yarışmayı kazanıp bültende yer alabilirsiniz!

Bu bölümdeki tariflerimiz; Vişneli Brownie, Nachos, Enginarlı Pilav, Limonlu Cheesecake ve Galeta Unlu Börek.

DEĞERLENDİRME FORMU: https://forms.gle/FRTRvknPxGfEpgPX9

Vişneli Brownie

Yaren Kaya'ya tarifi için teşekkür ederiz.

Malzemeler:

-2,5 paket bitter çikolata(160-180 gr)

-1 su bardağı şeker

-3 yumurta

-1 paket vanilya

-1 su bardağı un

-1 çay bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne

Hazırlanışı

Öncelikle çikolataları küçük parçalar haline getiriyoruz. Daha sonra bu çikolataları benmari usulü eritiyoruz.

Çikolatalarımız erirken bir yandan da derince bir kapta yumurtalarımızla şekerimizi köpükleşene kadar karıştırıyoruz.

Eriyen çikolatalarımızı da bu kaba ekliyoruz ve karıştırıyoruz.

Un ve vanilyayı eliyor ve kaba ekleyip homojen hale gelene kadar karıştırıyoruz.

Elde ettiğimiz karışımı ısıya dayanıklı bir cam tepsiye koyuyoruz. İsterseniz tepsiye yağlı kağıt serebilirsiniz.

Üzerine dilediğiniz kadar vişne dizip tepsimizi 170 derecede ısıttığımız fırına veriyoruz. Vişneleri dondurulmuş kullanacaksanız eğer dizmek için çözülmesini beklemeniz şart değil.

Browniemizin üzeri çatlayana kadar pişiriyoruz. Ve afiyetle yiyoruz, ellerinize sağlık!



Öneriler ve Uyarılar

Unu ve vanilyayı elemek hamurun homojenizasyonu için önemlidir, birlikte elemek ise az miktardaki vanilyanın kekin her yerine eşit dağılmasını sağlar.

Nachos

Ege Bartu Aktaş'a tarifi için teşekkür ederiz.

Malzemeler:

-Tortilla lavaşı

-1 adet orta boy domates

-1/2 çay bardağı jalapeno turşusu (dilimlenmiş)

-10 adet çekirdeksiz yeşil zeytin

-1 su bardağı rendelenmiş cheddar/mozzarella peyniri karışımı

-2 yemek kaşığı ekşi krema (ya da süzme yoğurt)

-2 yemek kaşığı guacamole sos



Hazırlanışı

Tortillayı mısır cipsi boyutlarında üçgen şeklinde kesin. Üzerine zeytinyağı sürüp baharatlayıp fırın tepsisine dizin. Kıtırlaşana kadar fırında 150 derecede pişirin. Domatesi çekirdeksiz olacak bir biçimde doğrayın.Zeytinle ikiye bölün ve jalapenonun suyunu süzün.

Fırından çıkardıktan sonra cipsleri güzel bir biimde dizin. Üzerine domatesleri zeytinleri ve jalapenoları dizin. Dizdikten sonra en üstüne peynirlerinizi dizin. Peynirler eriyene kadar fırında pişirin.

Ekşi krema ya da çok az suyla karıştırılmış süzme yoğurt ve guacamole sos eşliğinde bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.



Öneriler ve Uyarılar

Kıyma, meksika fasülyesi de kullanabilirsiniz. Malzemeleri sadece bir fikir edinin diye verdim. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Enginarlı Pilav

Kaan Ötken'e tarifi için teşekkür ederiz. (Not: “Size enginarı sevdirecek bir tarif!”)

Malzemeler:

-3 Çanak Enginar (Sayısı isteğe bağlı.)

-2 su bardağı pirinç

-120 gr tereyağı

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 adet orta boy soğan

-1 demet dereotu

-3 su bardağı sıcak su

-Bir tutam tuz



Hazırlanışı

Pirinçler yıkanıp ıslanır. Enginarlar küp küp doğranır. Soğan rendelenir. Tencereye zeytinyağı koyulur. Enginarlar pilav tenceresine alınır ve kavrulur. Ardından içerisine rendelenmiş soğanlar eklenir. Sonra tereyağı ilave edilir. Biraz daha kavrulduktan sonra pirinçler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Üzerine biraz tuz serpiştirilir ve 3 bardak sıcak su eklenir. Suyunu çekmesine yakın yıkanıp doğranmış bir demet dereotu eklenir. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Kapağı kapatılır, altı iyice kısılır ve birkaç dakika sonra altı kapatılır. Afiyet olsun!

Limonlu Cheesecake

Ünzile Erturan'a tarifi için teşekkür ederiz.

Malzemeler:

Tabanı için;

-2 paket burçak bisküvi

-100 gr erimiş tereyağı

Krema için;

-500 gr labne

-200 gr sıvı krema

-1 su bardağı şeker

-3 adet yumurta

-1.5 yemek kaşığı nişasta

-1.5 yemek kaşığı un

-1 paket vanilya

Limon sosu için;

-1.5 su bardağı su

-1.5 yemek kaşığı nişasta

-1 limonun suyu

-2 yemek kaşığı şeker

-1/ 4 çay kaşığı zerdeçal (renk için)



Hazırlanışı

Bisküvileri rondodan geçirip toz haline getirin içine fındık tozu(varsa) ve eritilmiş tereyağı ekleyip iyice harmanlayın. Yağlı kağıt serili kelepçeli kabın tabanına yayın. Elinizle bastırıp sert hale getirin. Bu şekilde buzdolabına koyup sertleşmesini bekleyin.

Fırını 160 dereceye ayarlayın.

Labne peyniri suyu süzüldükten sonra kaba alıp içine şekeri ilave edip ağır ağır çırpın. Şeker eriyince içerisine kremayı ve vanilyayı ekleyin. Nişasta ve unu ilave edip karıştırın. Yumurtaları teker teker kırıp karıştırın. Hazırlanan harcı ağır ağır kelepçeli kalıba dökün. Kalıbı birkaç kez tezgaha vurun ve etrafını alüminyum folyo ile sarıp fırına koyun. Fırının en altına bir tepsi su koyun. Fırında kenarları hafif kızarmaya başladığında hafif sallayın, sıvı görünümü yoksa olmuştur. Fırının kapağını aralayıp içinde soğumasını bekleyin.

Limon sosu için malzemeleri tencerede karıştırın. Kaynadığında kapatın ve 2-3dk oda sıcaklığında bekledikten sonra kalıba dökün. Sos oda sıcaklığına geldiğinde keki buzdolabında en az 4 saat bekletin.



Tips

-Bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

-Kalıbın etrafına alüminyum folyo sarın.

-Peynir harcını mikserle değil el çırpıcısıyla hafifçe çırpın. Hava kabarcıkları olmaması önemli.

-Harcı kalıba dökerken çok yukarıdan dökmeyin ve döktükten sonra tezgaha birkaç kez vurun. Bu, kabarcıkların gitmesi için önemli.

-Fırının en alt tepsisine su koyun. Kekin çatlamaması için önemli.

-Pişen cheesecake’in fırın soğurken fırının içinde soğuması için bekleyin.

-Kekiniz bittikten sonra en az 4 saat dolapta bekletmeyi unutmayın.

Galeta Unlu Börek

Kaan Özmen’e tarifi için teşekkür ederiz. (Not: “Annem yazın Ramazan aylarında yapardı :)”)

Malzemeler:

Börekler için:

-3 adet hazır yufka

-125 gram tereyağı

-1,5 su bardağı galeta unu

-1 su bardağı süt

-1/2 çay bardağı sıvı yağ

İç Harcı için:

-70 gram beyaz peynir

-1 tutam maydanoz

-1/2 çay kaşığı karabiber

-1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber

-1/2 çay kaşığı tuz



Hazırlanışı

İç harcı için peyniri bir kaba ufalayın ya da rendeleyin. Üstüne maydanozları ince ince doğrayıp ekleyin. Baharatlarını da ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. İç harcınız hazır. Bir tavada tere yağını eritin.Yufkalardan birini tezgaha serin. Üstüne bir fırça yardımı ile eritilmiş tere yağını sürün ve ikinci yufkayı da üstüne serin.Tekrar her yerine eritilmiş tereyağı sürün ve üçüncü yufkayı da üstüne serin. Son kalan tere yağını da yufkanın her yerine sürün.Bu şekilde araları tereyağı ile yağlanmış şekilde 3 yufka üst üste serilmiş olacak.Bir bıçak yardımı ile önce iki yarım daire olacak şekilde ve ardından her bir yarım daireyi 8 eşit üçgen olacak şekilde kesin. Böylece 16 adet parça elde etmiş olacaksınız.Her bir üçgenin geniş ucuna hazırladığınız iç harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın.Bir kaba galeta ununu, diğer kaba da sütü boşaltın ve sardığınız her bir ruloyu önce süre, ardından da galeta ununa batırın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin. Aralarında yeterince mesafe olacak şekilde yerleştirin ki peyniri akarsa diğerlerini etkilemesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 20 dakika pişirin ve ılık olarak servis edin.(Ben sıcak halini daha çok seviyorum açıkçası)

Son olarak ayrıca direkt beyaz peynirli iç yerine sucuk ve kaşar ile de iç hazırlayabilirsiniz ki ben daha çok bu şekilde seviyorum.(Miktarları ne kadar bolluk istiyorsanız ama kaşarı çok yaparsanız akabilir.)