Cinsel Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet Teması



Temamızda yapabileceklerimiz bir hayli geniş, hadi bunları ufaktan tanıyalım. Cinsel sağlık alanında, temel cinsel sağlık eğitimi ve bunun önemini açıklayıp korunma yolları ve aile planlamasının önemini açıklar. Üreme sistemi hastalıklarının yanı sıra kadın hastalıkları ve erkeklerde görülen hastalıkların farkındalığı ve bilinçlendirilmesiyle ilgili çalışma yapar. Tüm bunların yanı sıra taciz, çocuk istismarı gibi konuları da kapsam alanı içinde tutar. Toplumsal cinsiyet konusunda; başta kadın hakları ve kadınların toplumda gördüğü baskıya göğüs gerse de erkeklere toplumda yüklenen görev ve baskılar da dahil olmak üzere iki cinsiyeti de gözetir.

Ancak unutulmamalıyız ki cinsiyetler sadece iki tane değildir ve cinsel yönelimin tek türü yoktur. Peki bu alanda neler yapıyoruz? Bununla ilgili LGBTQ+ haklarıyla ilgili farkındalık çalışmaları yapıp toplumu bilinçlendirme çalışmaları, bu bireylerin psiko-sosyal çevrelerinde yaşadıkları ve özellikle sağlık alanında LGBTQ+ bireylere nasıl davranılması gerektiği ile ilgili bilinçlendirme çalışmarı yürüterek kendisini ve çevresini geliştirmeye çalışır.

Şimdi bence asıl önemli nokta şu: Biz bu temadan neler elde ederiz, bize neler katar? Öncelikle her türlü ayrımcılığa karşı olduğu için daha iyi bir insan ve doktor olmamızda etkisi; hastalarımızı ve insanları eşit görmemizde, eşit muamelede bulunmamızda katkısı bulunur. Damgalanmaların önüne geçebilmemize olanak verir. Kendi bedenimizi daha iyi tanımanın yanı sıra cinsel sağlıkla ilgili birçok şey öğrenmemizi sağlar. Kısacası genel olarak toplumda mimlenmiş ve ayıp kabul edilen her şeyin doğrusunu savununmamızı ve herkese kucak açmamızı sağlar.

“Cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet teması bana toplumda konuşulmaya çekinilen, tabu olan; ancak LGBTİ+ bir kadın olarak bu konudaki haklarımı konuşabileceğim özgür bir platform sağladı.”Betül Ahıskalı (2019-2020 tema sorumlusu)

“Kişinin; cinsiyet kimliği konusu ile ilgili yaşayabileceği mobbing, bazı korunma hataları, bilgisizliklerve imkan yetersizlikleri ile nasıl mücadele edileceğini, oluşan sorunlarla nasıl başa çıkılacağını doğru yaklaşımla gösterir.” Alperen Özmen (2018-2019 tema sorumlusu)

“MEDISEP’te en keyifli senemi geçirmemi sağlayan çekirdek takımımla pek çok saha çalışması ve eğitici etkinlik gerçekleştirdik. Bu temada çalışırken insanların seslerini duymayı, insanları dinlemeyi ve insanların hayatlarına dokunabildiğimi, toplumsal olarak farkındalık yaratarak insanların hayatlarına ne kadar büyük etkiler yaratabildiğimizi gördüm. Bu, bana kendimi gerçekten faydalı hissettirdi ve ekibimle yarattığımız etkiyi hala tatlı bir gülümsemeyle anımsıyorum. Bana bu kadar güzel bir sene yaşattıkları için tüm 2017-2018 Cinsel Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet temamızın çekirdek takım üyelerine teşekkür ederim, sizi seviyorum :)” Gizem Tanalı (2017-2018 tema sorumlusu)

“Cinsel Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet teması bana HIV+ bireylerin, LGBTQ+ bireylerin, cinsel saldırılara maruz kalmış ve bunu atlatmış insanların, istismara uğrayan çocukların sadece öykülerde dedikodularda yaşamadığını; bizimle aynı apartmanlarda, aynı sıralarda, aynı sokaklarda, aynı okullarda yaşadığını ve bir gün en savunmasız oldukları anın benim muayene odam olabileceği, durumlarını fark edip onlara tek yardım edebilecek kişinin acilde nöbet tutan ben olabileceğimi gösterdi.” Onur Çağın Gürlek (2016-2017 tema sorumlusu)

Biz de bunları ve belki de daha fazlasını bu sene yaşayabilir, deneyimleyebilir ve hissedebiliriz. Sen de bu tatminliklerle doymak istemez misin? Bu konulara meraklı ya da öğrenmek istiyorum diyorsan ya da sadece yanımızda olup en yakından desteklerim diyorsan seni de aramızda görmek için sabırsızlanıyorum!



Yazar: Berke Gündoğdu- MEDISEP Cinsel Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet Tema Sorumlusu