2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Birleşmiş Milletler 2008 yılında otizme farkındalık yaratmak ve otizm hakkında yaşanan sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla 2 Nisan tarihini tüm dünyada “Dünya Otizm Farkındalık Günü” seçmiştir. Her yıl 2 Nisan tarihinden başlayarak nisan ayı içerisinde otizm hakkında farkındalık çalışmaları yapılır. Biz de sosyal farkındalık teması olarak MEDISEP ailesine hem otizm spektrum bozukluğu konusunda daha fazla bilgi vermek hem de bu konuda bir farkındalık yaratmak istiyoruz.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bir nörolojik farklılıktır. Hala bu farklılığa neyin sebep olduğu tam olarak bilinememekle beraber genetik ve çevresel temellerinin olduğuna dair bir sürü çalışma bulunmaktadır. Ancak kesinlikle şu bilinmelidir ki: Otizm çocuk yetiştirme farklılıkları ya da kişilerin ekonomik imkanlarıyla ilişkili değildir. Bu yüzden de farklı toplumlarda, farklı ırklarda ve farklı ailelerde görülebilmektedir.

2006 yılında Hastalık Kontrol Etme ve Önleme Merkezinin(CDC) yaptığı araştırmalarda her 150 çocuktan 1’inde otizm spektrum bozukluğu görülürken, 2018 yılındaki son verilerle bu sayının aslında her 59 çocuktan 1’inde olduğu belirtilmiştir. Bu son rakamlar otizmi günümüzde en sık karşılaşılan nörolojik bozukluk yapmaktadır.

Otizmin Belirtileri ve Tanı Süreci

Yandaki belirtilerin görüldüğü çocuklarda otizm konusunda değerlendirme yapmak gerekebilmektedir. Ancak tanıyı koyacak kişiler kesinlikle bu konunun uzmanı doktorlardır.

Ülkemizde çocuk ruh hastalıkları uzmanları ya da çocuk nörologları çocuğun gelişimini gözlemleyerek ve aileyle konuşarak 12 aydan itibaren bu tanıyı koyabilmektedir.

ERKEN TANI ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİDİR! Erken tanıdan sonra verilecek doğru eğitimle birlikte eğitim alacak çocukların yüzde ellisinde belirtiler kontrol altına alınabilmekte, büyük gelişimler sağlanabilmekte hatta bazı otizmli çocuklar ergenlik yaşlarına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir.

Biz Neler Yapabiliriz?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi günümüzde her 59 çocuktan 1’inde otizm görülürken 2016 yılnda Tohum Otizm Vakfı ve GFK Türkiye’nin yaptığı “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyleri” adlı araştırma sonucu Türkiye’deki her 10 kişiden 7’sinin otizm hakkında bir bilgisi olmadığı ortaya konulmuştur.





Her yıl 2 Nisan gününde Dünya’da ve Türkiye’de birçok bina bu konuya farkındalık yaratmak için mavi renge bürünmektedir, ayrıca daha çok insana da ulaşabilmek adına #otizmemaviışıkyak ile sosyal medyada paylaşımlar yapılmakta, insanlar mavi giyinerek kampanyalara destek vermektedir. Biz de ülkemizde bu konuda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine destek vererek, yakın çevremize otizmin bir hastalık olmadığını, erken tanıyla ve doğru eğitimle kolaylıkla çözülebilecek bir farklılık olduğunu anlatarak belli başlı farkındalık çalışmaları yürütebiliriz.

HEPİMİZ OTİZME MAVİ IŞIK YAKALIM!





Yazarlar: Sosyal Farkındalık Çekirdek Ekibi



Kaynakça

https://engelliler.gen.tr/f67/2-nisan-dunya-otizm-farkindalik-gunu-6705/

https://www.tohumotizm.org.tr/otizm/otizm-spektrum-bozuklugu/

http://www.odfed.org/otizm/

https://otsimo.com/tr/otizm-farkindalik-ayi/

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/otizm-icin-mavi-isik-yak-2219755

http://www.egitimcaddesi.com/otizm-icin-mavi-isik-yak/

https://www.snipits.com/blog/april-world-autism-awareness-month/

https://t24.com.tr/haber/otizm-icin-mavi-isik-gunu-ulkenin-dort-bir-yaninda-kopruler-kuleler-mavi-isikla-aydinlatilacak,595561