Afet Sempozyumu
20-21 Şubat tarihlerinde MEDISEP olarak Afet Sempozyumu’muzu gerçekleştirdik. Yılın başından beri bütün ekiplerin heyecanla beklediği bu sempozyumun konusunu seçerken fikir birliğine varmamızdaki en önemli etmen, afet konusunun işlediğimiz diğer konulara kıyasla çok az konuşulması oldu.
Afetlerin tanımı aslında sandığımızın aksine çok geniş. En başta aklımıza sadece deprem, sel gibi doğal afetler gelse de nükleer afetler; savaş, göç gibi sosyal afetler ve bütün dünyayı etkisine almış pandemi gibi biyolojik afet türleri de vardır. Tahmin edeceğiniz gibi geleceğin hekimleri olarak kendimizi bu konuda geliştirirsek ilerde afet durumlarında çok değişik yerlerde görev alabilir ve katkı sunabiliriz. Bu sebeplerden dolayı afet konusunun tıp öğrencileri tarafından mutlaka bilinmesi, en azından tanınması ve hakkında dikkat çekilmesi gerektiğini düşündük.
Afetler ne kadar çeşitliyse bizim de amacımız konunun zenginliğini, her alanda aslında ne kadar önemli bir olgu olduğunu fark ettirmek istedik. Bu sebeple üç oturumumuzda yabancı katılımcıları ağırladık. Genel oturumlar sırasında sağlık çalışanların eğitimi, afetlerin psikolojik etkileri, arama kurtarma, triyaj, tecrübe paylaşımı, savaşlardaki toplu zayiat gibi konular ele alındı. Genel oturumlara ek olarak, katılımcıların küçük gruplara dağılarak kişisel olarak ilgi duydukları konuların da afetlerle ilişkisini gösterebilmek adına beş tane çalıştay oturumu düzenlendi. (Afet Durumlarında Kadınların Artan Zarar Görebilirlikleri, Afet Sosyolojisi, Afet Bölgelerinde Haber Fotoğrafçılığı, İklim Değişikliği, Pandemide Tıp Etiği)
Bu çalıştayların özetlerini bir kitapçık halinde sizlerle paylaşıyoruz, keyifli okumalar dileriz. Ayrıca sempozyum genel oturumlarına Youtube kanalımızdan erişebilirsiniz